Ingen hundägare kan göra allt rätt. Vi gör alla misstag ibland, men det är aldrig försent att lära sig! Här delar vi med oss av 5 vanliga misstag som hundägare gör.
1. Du skaffar hund lite för spontant
Är du verkligen redo att skaffa hund? Ett av de absolut vanligaste misstagen bland hundägare är att man skaffar hund innan man egentligen är helt redo för det.
Att bli hundägare är ett stort ansvar som kräver både pengar, tid och engagemang. Så tänk gärna igenom ditt beslut länge och väl innan du sätter upp dig på kennelns väntelista.
Vi håller med om att det kan kännas oerhört lockande när en kull bedårande labradoodlevalpar dyker upp i Instagramflödet, men en hund får aldrig bli ett impulsköp.
Några saker att tänka på innan du skaffar hund:
Har du råd med en hund? Att vara hundägare är långt ifrån gratis. Hundmat, hundbädd, vaccinationer, hunddagis, oförutsedda veterinärbesök och hundförsäkring är några av kostnaderna du får räkna med.
Hur kommer en hund passa in i din livsstil? En hund behöver promeneras 4-5 gånger per dag (oftare för valpar), kan inte lämnas ensam hemma längre än några timmar i sträck och kräver en stor dos uppmärksamhet.
2. Du väljer fel hundras
Ett alldeles för vanligt misstag bland hundägare är att man väljer fel hundras. Kanske var det så att du fastnade för en husky, men i efterhand insåg att du borde ha valt en ras med lägre aktivitetsnivå.
Eller så valde du din favoritras, en rottweiler, och insåg alldeles för sent att det inte var någon ultimat nybörjarhund.
Några saker att tänka på innan du väljer hundras:
Har du barn eller andra husdjur? För att din hund ska trivas är det viktigt att den kommer väl överens med övriga familjemedlemmar. Olika hundraser kommer mer eller mindre bra överens med barn och andra husdjur.
Hur mycket fysisk aktivitet kan du ge din hund? Alla hundar behöver regelbunden motion i form av promenader, men vissa hundraser kräver mer än andra.
Är du en aktiv person och vill ha en hund som kan följa med som sällskap på löprundor? Då passar till exempel en labrador bättre än en mops (även om mopsen också kan springa en och annan runda när den känner för det).
3. Du går inte till veterinären förrän något är fel
Brukar du vänta tills hunden är sjuk med att gå till veterinären? Då är du inte ensam, många hundägare tenderar att skjuta upp de rutinmässiga veterinärbesöken så länge det inte är något uppenbart fel på hunden. Varför slösa pengar, tid och energi (veterinärbesök stressar många hundar) om hunden är frisk?
Jo, rutinmässiga hälsokontroller hos veterinär kan vara ett sätt att upptäcka sjukdom tidigt, innan de värsta symptom hunnit bryta ut. Så även om veterinärbesöket känns onödigt i stunden kan det vara en bra investering för din hunds framtida hälsa.
4. Du prioriterar inte att socialisera hunden
Alla hundar behöver socialiseras i tidig ålder för att undvika att de utvecklar rädslor och fobier. En hund som inte har fått tillräckligt med social träning kan uppträda reserverat (i värsta fall aggressivt) mot andra hundar och människor.
Målet med att socialisera hunden är att den ska få möjlighet att vänja sig vid saker i sin omgivning, som exempelvis andra djur, människor, miljöer och föremål. En hund som får social träning i tidig ålder är lättare att ta med till offentliga platser, till exempel uteserveringar, parker eller kontoret.
5. Du budgeterar inte för hunden
Det är lätt att låta den hundrelaterade shoppingen gå överstyr (och budget), speciellt när man handlar till sin allra första hund. Även om du bestämmer dig för att bara lägga pengar på det nödvändigaste till din hund, koppel, hundmat, vaccination och hundförsäkring till exempel, blir det snabbt mer än vad du kanske hade förväntat dig.
Ett vanligt misstag hundägare gör är att inte sätta en budget för vad hunden kommer kosta långsiktigt. Vårt tips till dig är att budgetera för allt som din hund kan tänkas behöva.
Det kan vara alltifrån kastrering till hunddagis och tuggben. Lägg också gärna undan en summa för akuta veterinärbesök, om din hund skulle råka ut för en oväntad skada eller sjukdom.