köpa hund på blocket

Funderar du på att köpa hund på Blocket? Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallade smuggelhundar, hundar som smugglats in från andra länder för att säljas på köp- och säljsajter i Sverige. Här delar vi med oss av 12 viktiga saker att tänka på när du köper hund i andra hand, till exempel på Blocket. 

Varför ska man köpa hund på Blocket?

Blocket har under de senaste åren blivit en allt mer populär plattform för att köpa hund. Fördelen med Blocket är att plattformen erbjuder ett brett utbud av hundar av olika raser, åldrar och bakgrunder. Du kan filtrera efter kriterier som ras, kön och geografiskt område, vilket ger dig större chans att hitta den rätta hunden för just dig.

Blocket kan också erbjuda ett mer ekonomiskt alternativ jämfört med registrerade uppfödare. Många hundar som annonseras på Blocket är inte rasklubbsregistrerade och har inte lika omfattande stamtavlor som hundar från avelsprogram.

En annan fördel med Blocket är att det öppnar upp för möjligheten att köpa en hund som är i behov av ett nytt hem. Många som säljer sina hundar på Blocket gör det eftersom de av olika anledningar inte har möjlighet att behålla dem längre.

Kom ihåg att rollen som hundägare kräver både tid, energi och pengar. Ta reda på om du är redo att skaffa hund innan du börjar scrolla på Blocket.

Fördelar med att köpa hund på Blocket:

  • Stort utbud av olika hundraser, hundar i olika åldrar och från olika bakgrunder
  • Möjlighet att köpa en hund som är i behov av ett nytt hem
  • Generellt billigare än att köpa hund från uppfödare

Varför ska man inte köpa hund på Blocket?

Det finns också nackdelar med att köpa hund på Blocket och det är viktigt att ha koll på dem för att undvika vanliga fallgropar. De flesta annonser på Blocket kommer från privatpersoner och inte professionella uppfödare. Det innebär att det kan finnas bristande kontroll över avelsstandarder och hälsotester för hundarna. Okontrollerad avel kan öka risken för ärftliga sjukdomar och andra genetiska problem.

Säljare på Blocket har inte heller samma krav på sig att tillhandahålla tillräcklig dokumentation om hundens hälsa och stamtavla. Det kan göra det svårt att bedöma hundens bakgrund och potentiella hälsorisker.

Om det skulle uppstå problem efter köpet eller om hunden inte motsvarar förväntningarna kan det också vara svårare att få återbetalning och stöd från säljaren.

Nackdelar med att köpa hund på Blocket:

  • Okontrollerad avel ökar risken för ärftliga sjukdomar
  • Otillräcklig dokumentation om hundens stamtavla och hälsohistorik
  • Svårare att få återbetalning om det uppstår problem med hunden efter köpet

12 tips när du ska köpa hund på Blocket

1. Träffa valpens mamma 

Om du ska köpa en valp är det viktigt att du får träffa valpens mamma innan du hämtar hem den. Genom att träffa valpmamman kan du säkerställa att hon är frisk och välskött.

Du får också en uppfattning om hur din valp kommer att bli när den växt upp (äpplet faller inte långt från trädet, som man brukar säga).

Vill säljaren inte låta dig träffa mamman? Se det som en varningsflagga. Smuggelhundar säljs ofta genom mellanhänder, utan att du får träffa valpens mamma eller se hunden i sin hemmiljö. 

2. Besök hunden i sitt hem

Köp aldrig en hund utan att du har fått besöka den i hemmet. Det är viktigt att du får se miljön som valpen växt upp i.

Vill säljaren inte att du ska besöka hunden i hemmet? Många oseriösa säljare föredrar att mötas på till exempel en rastplats för att lämna över hunden. Detta är såklart helt oacceptabelt. 

3. Hunden ska vara vaccinerad

Hunden ska vara vaccinerad och besiktigad hos veterinär, vid köpet ska du få med dig ett besiktningsintyg som är högst sju dagar gammalt och ett vaccinationskort. Detta är viktigt för att säkerställa att din hund är helt frisk. 

4. Valpen får inte vara under åtta veckor gammal

För en seriös uppfödare är det en självklarhet att en valp inte får separeras från sin mamma före åtta veckors ålder.

Om valpen tvingas lämna mamman före åtta veckor kan den få psykiska problem senare i livet. Tyvärr förekommer det att oseriösa uppfödare tar valpen från mamman för tidigt för att skynda på säljprocessen. 

Valpar som förs in i Sverige från andra länder behöver vaccineras mot rabies, vilket tidigast kan göras vid 12 veckors ålder. Därefter tillkommer en väntetid på 21 dagar eller mer.

Det betyder att valpar som förts in i Sverige och är yngre än 15 veckor har förts in illegalt. Detta gäller vid införsel från alla länder förutom Norge. 

5. Är hunden id-märkt?

Om hunden är äldre än fyra månader ska den vara id-märkt enligt lag, den kan id-märkas med chip eller tång/tatuering. Är din hund märkt med chip? Då ska intyg om märkningen ingå vid köpet och chipnumret ska stå i besiktningsintyget från veterinären. 

6. Ta reda på var hunden kommer ifrån


Är din blivande hund född i Sverige eller utomlands? Om hunden kommer från ett annat land är det viktigt att säkerställa att den förts in i Sverige lagligt, be om att få se alla dokument för införsel.

Fråga också säljaren om kenneln som hunden kommer ifrån (vare sig det är i Sverige eller utomlands) och om du kan få komma i kontakt med den. 

Har din hund kuperad svans eller öron? Då är det ett tecken på att den är född utomlands. I Sverige är det förbjudet att kupera svans eller öron på hundar. 

7. Är hunden registrerad?

Be att få se hundens (eller hundens mammas) registrering före köpet. Alla hundar ska enligt lag registreras hos Jordbruksverket före fyra månaders ålder.

Om du ska köpa en valp som är född i Sverige ska mamman vara registrerad hos Jordbruksverket. De flesta renrasiga hundar är även registrerade hos svenska kennelklubben (SKK)

8. Begär en korrekt köpehandling

Det är viktigt att du får en korrekt köpehandling med säljarens fullständiga för- och efternamn, telefonnummer och adress. Många oseriösa säljare anger bara mobilnummer och förnamn, vilket gör det svårt att spåra säljaren efter att köpet är genomfört. 

9. Ta reda på vilken ras hunden är

Det kanske låter som en självklarhet, men det finns faktiskt hundägare som blivit lurade av säljare och fått fel hundras, framförallt när det kommer till blandraser. När du köper en blandrashund ska du alltid ta reda på vilka raser som finns representerade i den.

Om du vill ha en renrasig hund är det viktigt att säkerställa att hunden du planerar att köpa är just det och att det inte finns inslag av andra raser som säljaren försöker mörka. 

Man kan inte alltid se med blotta ögat om en valp är renrasig eller inte. Hur lätt är det till exempel att se skillnad på en labradoodle, en goldendoodle och en lagotto?

10. Få med dig hundens stamtavla vid köpet

Som köpare har du rätt till att få med dig hundens stamtavla i samband med köpet. Oseriösa köpare säger ofta att de ska återkomma med stamtavlan i efterhand, vilket såklart inte är acceptabelt.

11. Köp inte en för billig hund

Om hunden har ett ovanligt lågt pris är det troligen något fuffens på gång. Köp aldrig en hund som kostar mindre än 1000 kronor (Blocket tillåter inga annonser på hundar under 1000 kronor, men det kan förekomma på andra ställen).

Är hundens pris högre än 1000 kronor men samtidigt lite för bra för att vara sant? Många oseriösa köpare försöker sälja populära hundraser till extra förmånliga priser eftersom de vet att efterfrågan är stor.

12. Betala aldrig i förskott

Det kanske säger sig självt, men betala aldrig i förskott när du ska köpa hund på Blocket. Risken finns att du blir lurad på både hund och pengar.

Det finns säljare som lägger ut falska annonser med bilder på hundar som varken är deras eller till salu och så snart du fört över förskottsbetalningen försvinner säljaren från jordens yta…