Symtomen på stress varierar från hund till hund. Vissa hundar flåsar nervöst när de känner sig stressade, medan andra blir utåtagerande och bits. Men vad ska man göra med en stressad hund och hur vet man att hunden är stressad? Det får du svar på här.
Varför blir hunden stressad?
Misstänker du att din hund är stressad? Bilåkning, promenader genom nya miljöer och stora folkmassor är bara några saker som kan göra hundar oroliga. Många hundar beter sig nervöst eller annorlunda när de upplever en situation som gör dem stressade.
Oavsett vad som påverkar din hund är det bra att ha koll på symtomen, så att du snabbt upptäcker om din hund känner sig stressad. Då kan du lättare identifiera vad som orsakar stressen och hitta ett sätt att lugna den.
10 symtom på att din hund är stressad
1. Flåsar
Är du orolig för att din hund flåsar eller flämtar? Det är ofta ett tecken på stress. Hunden kan också flämta för att kyla ner sig själv på en varm sommardag, eller efter en promenad, men om det sker utan anledning är det troligen på grund av stress.
2. Beter sig aggressivt
Om en hund känner sig stressad eller hotad kan den få för sig att göra utfall mot andra hundar eller människor som passerar er. Den sliter i kopplet, nafsar och biter vilt omkring sig.
Detta problem kan uppstå om hunden inte fått tillräckligt med social träning i tidig ålder, det kan leda till att den utvecklar fobier och destruktiva beteenden mot sin omgivning. Om du vet med dig att din hund har svårt för möten under promenaden ska du såklart alltid ha den kopplad.
En stressad hund kan också börja skälla okontrollerat, särskilt om den blir lämnad ensam och känner sig orolig eller om den blir rädd för något. Då är det viktigt att reda ut varför hunden skäller för att eliminera stressmomentet.
3. Kissar inne
Om din hund kissar inne, fast den egentligen är rumsren, kan det vara ett tecken på att den är stressad. Detta händer ofta när hunden blir lämnad ensam hemma, men kan även hända när husse eller matte är i närheten.
Om hunden ofta kissar inne när den är ensam kan det vara ett tecken på att den vantrivs, hundar gillar inte att bli lämnade ensamma för länge eller ofta.
4. Kliar sig ovanligt mycket
Vissa hundar kan börja klia eller slicka sig på huden ovanligt mycket för att hantera sin stress. Det kan också bero på någon slags hudåkomma (som också kan bero på stress, eller något annat). Rådfråga din veterinär om du inte lyckas få bukt med kliandet.
5. Slickar och biter på tassarna
Ett annat tecken på stress är att hunden slickar och biter på sina tassar. Hunden kan bita på saker för att försöka lugna sig, men det är såklart inget hållbart sätt att hantera stressen på.
Att hunden slickar och biter på tassarna kan också betyda att hunden har någon sorts eksem. Kontakta veterinären om din hund inte vill lämna tassarna ifred.
6. Hudutslag
Precis som vi människor kan hunden få hudbesvär när den blir stressad. Det kan se ut som allergiska reaktioner – dermatit, klåda, fläckar eller rodnad på huden.
Utslagen uppstår ofta på magen, insidan av hundens bakbenen och i armhålorna. Mjäll i hundens päls kan också vara ett tecken på stress.
7. Dreglar
Det är inte ovanligt att hundar dreglar extra mycket när de känner sig stressade eller oroliga. Kanske har du själv sett detta när du tagit med hunden till veterinären?
Ett veterinärbesök är en situation som många hundar upplever som lite obehagligt, vilket kan göra att de visar symptom på stress, till exempel att dregla mer än vanligt.
8. Kan inte fokusera
Ett tydligt tecken på att hunden är stressad är att den inte kan koncentrera sig. Märker du att din hund inte kan fokusera när du försöker lära den ett nytt kommando? Fast den inte brukar ha något problem med det annars.
Eller att den har svårt att förstå sig på sin interaktiva leksak som belönar den med en godisbit när den skjuter undan rätt bricka? Fast den klarat av det utan problem tidigare? Då kan det vara ett tecken på att din hund är stressad.
9. Tuggar sönder inredningen
Det är inte normalt beteende för en vuxen hund (ett litet undantag för valpar som tuggar på allt och alla) att tugga i sig halva inredningen när du lämnar hemmet. Hundar har en tendens att vilja få utlopp för sin stress genom att tugga på saker.
Kanske har du också hört historier om hundar som tuggat sönder både soffkuddar, gympaskor och stolsben? Det ligger inte i hundens natur att förstöra saker i sin omgivning, utan detta är ett tydligt tecken på stress. Ofta på grund av att hunden känner sig rastlös eller ensam.
10. Stressmage
Har din hund matsmältningsproblem? Både förstoppning, diarré och kräkningar kan vara tecken på stress hos hunden. Hundens avföring kan berätta en hel del om hur den mår inombords! Tarmarna är känsliga för stress, särskilt om hunden utsätts för pågående stress under en längre period. Magproblem kan också leda till hicka hos hunden.
Hur lugnar man en stressad hund?
De flesta hundar lugnar ner sig om man eliminerar det som stressar dem, vare sig det är en situation, en sak eller ett beteende. Men det går såklart inte alltid att eliminera hundens stressmoment, ibland krävs det istället träning för att hunden ska kunna hantera situationen bättre.
Om din hund till exempel är rädd för att åka bil kan du vänja den vid bilen steg för steg. Först får den sitta i bilen när den står stilla, när den klarar det kan ni åka en kort sväng runt kvarteret och när den klarar det kan ni försöka er på en lite längre runda.
För hundar som lider av svår ångest kan det vara hjälpsamt att prova ett lugnande medel för hund. Det är ingen långsiktig lösning men kan hjälpa vid enskilda stressiga situationer som till exempel en flygresa eller nyårsafton.
Tips för att lugna en stressad hund
1. Identifiera orsaken till hundens stress och eliminera den
Det första steget till att lugna hunden är att eliminera stressmomentet, om det går. Om din hund blir stressad av att befinna sig i stora folksamlingar eller i miljöer där det är mycket ljud kan du helt enkelt välja att undvika den sortens situationer.
Vissa hundar trivs till exempel med att bo mitt i stan och har inga problem med ljudet av trafiken utanför fönstret – medan andra trivs bättre och känner sig tryggare i ett lugnt område.
2. Ge hunden något att tugga på
Du kan lugna din hund genom att ge den ett tuggben eller en leksak att tugga på. Det distraherar inte bara från situationen, att tugga och slicka på något har även av lugnande effekt på hunden.
3. Var lugn själv
Din hund känner av ditt humör, om du är orolig kommer den troligen också att bli det. Så försök bete dig som vanligt, även om ni befinner er i en orolig situation.
4. Aktivera hunden med nosarbete
Lek inga hetsiga lekar (som till exempel apport) med en stressad hund. Låt den istället stressa ner genom att använda nosen för att spåra sig fram till en godisbit eller leksak du gömt. Det kommer hjälpa den att skingra tankarna från situationen som orsakat stressen.
5. Klappa lite extra på hunden
Fysisk beröring kan ha en lugnande effekt. Klia den gärna bakom öronen eller stryka den över magen. Då frigörs kärlekshormonet oxytocin och hunden slappnar automatiskt av lite.
6. Gå ut på en promenad
Fysisk aktivitet kan hjälpa om hunden känner sig stressad för att den är rastlös. Hundar som inte får tillräckligt med aktivering, fysisk eller mental, kan bli rastlösa och oroliga.
Förebygg detta genom att ge din hund den aktivitet den behöver och inte lämna den ensam för mycket.