Hundkommandon

Hur lydnadstränar man hunden hemma på bästa sätt? Det finns vissa hundkommandon som alla hundar bör och kan lära sig. Till exempel sitt, ligg, stanna och gå fot. Här hittar du en lista över 10 vanliga hundkommandon och tips på hur du lär ut dem till din hund.

Hur lär man ut hundkommandon hemma?

Som hundägare har du ansvar för att uppfostra och lydnadsträna din hund, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Vissa hundar lär sig snabbt olika hundkommandon, medan andra kräver extra träning och en rejäl dos tålamod.

Det kan vara mer eller mindre överväldigande att komma igång med att träna hundkommandon, särskilt som ny hundägare. Vårt bästa tips är att skynda långsamt. Låt det ta tid och ge inte upp!

Ta dig igenom lydnadsträningen ett steg i taget. Det finns mängder av hundkommandon att lära ut och du har gott om tid på dig. Lydnadsträning är ett roligt sätt att aktivera hunden inomhus. Varför inte kombinera lydnadsträningen med en aktiveringsleksak till hund?

Om du börjar med kommandona på den här listan kommer din hund att få en bra grundlydnad att utgå ifrån. Det kommer att göra den gemensamma vardagen roligare för er båda!

10 viktiga hundkommandon att lära din hund

1. Lär hunden sitta fint

Det kanske vanligaste hundkommandot är “sitt”. De flesta hundar lär sig relativt snabbt att sitta fint. Du lär din hund att sitta genom att hålla upp en godisbit framför nosen på den.

När du har hundens uppmärksamhet kan du lyfta upp godisbiten ovanför hundens huvud. Hunden ska kunna följa godiset med blicken utan att få tag på det. Detta brukar leda till att hunden sätter sig ner. När den gör det säger du “sitt” och ger den godiset som belöning.

Upprepa tills hunden lärt sig att kommandot “sitt” betyder att den ska sitta. Om hunden inte förstår att den ska sätta sig ner kan du prova att försiktigt trycka ner rumpan på den samtidigt som du ger kommandot “sitt”. 

2. Lär hunden “ligg”

När hunden har lärt sig att sitta fint kan du lära den kommandot “ligg”. Det är lite svårare att lära hunden att ligga ner, så ge inte upp om det inte går på första försöket.

Ta en godisbit i handen och låt hunden lukta lite på den. Det är ett bra sätt att öka motivationen. Därefter lägger du sakta ner handen mot golvet. Gör det med en långsam rörelse så att hunden hänger med. Om du har tur kommer hunden att lägga sig ner direkt.

Så fort den lägger sig ner säger du kommandot “ligg” och belönar den med godisbiten. Ibland kan det ta lite tid innan hunden förstår att den ska lägga sig ner. Du kan också prova att dra handen med godisbiten i längs med marken.

3. Lär hund “plats”

Du kan lära din hund kommandot “plats” för att få den att stanna på en specifik plats, till exempel en hundsäng. “Plats” är inte detsamma som “stanna”. Kommandot “stanna” betyder att hunden ska stå still där den är. Medan “Plats” betyder att hunden ska gå till en särskild plats och stanna där.

Man kan också använda sig av hundkommandot “platsligg” som betyder att hunden ska ligga kvar på en specifik plats. Du lär din hund plats genom att först få den att sitta eller ligga ner på den specifika platsen, exempelvis på hundbädden.

Håll upp handflatan som ett stopptecken framför hunden och ge kommandot “plats”.
Därefter kan du stegvis backa bort från hunden. Om hunden reser sig upp och följer efter dig drar du ner svårighetsgraden.

Börja med att försiktigt luta dig bort från hunden med överkroppen och därefter ta ett halvt steg bakåt. Belöna hunden när den är duktig och sitter kvar. Så småningom kommer den lära sig att stopptecknet och “plats” betyder att den ska stanna kvar på den specifika platsen. 

4. Lär hund “gå fot”

Hundkommandot “gå fot” betyder att hunden ska gå lugnt och fint bredvid dig. Utan att dra i kopplet eller tränga ut dig i vägen. När hunden går fot ska den uppmärksamt följa efter dig när du svänger, stannar eller vänder.

Du ska inte kräva att din hund går fot under hela promenaden, men gärna under kortare stunder som en lydnadsövning.

Lär din hund gå fot genom att ha hundens favoritgodis i vänster hand. Visa godiset för hunden och lyft därefter upp handen till bröstkorgen. När du märker att du har hundens uppmärksamhet kan du prova att ta några steg framåt.

Om hunden lydigt följer efter med blicken fäst på dig kan du belöna med en godisbit. Var snabb med att belöna hunden när den gör rätt. Upprepa tills hunden förstår.

Därefter kan du lägga på kommandot “fot”. När hunden går fint på din vänstra sida säger du “fot” och belönar den. Så småningom kommer hunden lära sig att gå fot enbart på kommando. 

5. Lära hund “stanna”

Hundkommandot “stanna” betyder att hunden ska stanna där den är för tillfället. Om du planerar att ha hunden lös är det extra viktigt att du lär den vad “stanna” betyder.

Här gäller samma princip som när du ska lära hunden “plats”. Du lär hunden stanna genom att få den att sätta sig ner och försiktigt backa bort från den. Säg “stanna” och gå långsamt bakåt. Du kan också hålla upp handflatan som ett stopptecken.

Om hunden sitter kvar går du tillbaka och berömmer den. Reser sig hunden upp? Då sänker du svårighetsgraden och börjar om från början. 

6. Lär hunden att sluta skälla inomhus

Har du problem med att få hunden att sluta skälla inomhus? Det är ett ganska vanligt problem för hundägare (och deras grannar). Som tur är kan du lära hunden att sluta skälla på kommando.

Du lär hunden kommandot “tyst” genom att säga ifrån ordentligt när den skäller. Säg “tyst” med bestämd röst. Skrik aldrig åt en hund som skäller (eller åt någon hund för den delen).

Om du har svårt att få hunden att sluta skälla kan du använda ett antiskällhalsband. Antiskällhalsbandet är ett hjälpmedel och hunden ska bara ha det på sig under korta träningsperioder.

Kom ihåg att du aldrig kan få din hund att sluta skälla helt och hållet. Alla hundar skäller ibland, det är deras sätt att kommunicera. Innan du lär hunden att sluta skälla inomhus är det viktigt att ta reda på varför hunden skäller. Är det något i omgivningen som gör den orolig?

Det är “okej” att hunden skäller när den reagerar på något, till exempel när någon ringer på dörren. Vissa raser har en naturlig vaktinstinkt och är mer skälliga än andra. Men det är viktigt att den inte skäller okontrollerat eller under längre perioder. Den ska sluta skälla när du säger till den helt enkelt.

7. Lära valpen “nej”

Det är viktigt att lära valpen hundkommandon som “nej” eller “sluta”. Kommandot “nej” kan användas för att stoppa valpen från att göra något olämpligt. Som att hoppa upp på ett bord, tugga i sig en strumpa eller en chokladbit.

Du kan lära hunden nej genom att ha en bit godis eller torrfoder i handen. Låt valpen se godisbiten och slut handen när den försöker ta den.

När valpen förstår att den inte får godisbiten kommer den att backa tillbaka. Så fort valpen backar säger du “nej”. Då kommer valpen associera kommandot “nej” med att avstå.

När hunden backar tillbaka kan du belöna den genom att ge den en godisbit från den andra handen. Välj helst inte valpens favoritgodis till den här övningen, då kan det bli för svårt.

8. Lära hunden sitt namn

För att hunden ska lära sig sitt namn behöver du använda det ofta. Du kan använda hundens namn som kommando för att få den att fokusera på dig. Om du vill att hunden ska komma till dig kan du använda kommandot “kom”.

Hundens namn kan också användas för att förstärka ett annat kommando, till exempel “Siri, sitt”. Tänk på att välja ett hundnamn som är lätt för dig att uttala och för hunden att förstå.

Du lär hunden sitt namn genom att betinga det med något positivt, som till exempel lek, gos eller godis. Då kommer hunden lära sig att det händer något roligt när den hör sitt namn.

Använd hundens namn när du ropar på den för att leka eller när du ger den en godisbit. Så småningom kommer hunden inse att det lönar sig att fokusera på dig när du säger namnet.

Du ska inte använda hundens namn i samband med oönskat beteende. Det är viktigt att hunden får en positiv koppling till namnet. Om du vill att hunden ska sluta med något ska du använda kommandot “nej”.

9. Lär hunden “kom hit”

Det är viktigt att lära hunden kommandot “kom hit” om du vill kunna ha den lös. Locka på hunden med en godisbit, säg “kom hit” och belöna den om den kommer fram till dig. 

När du lär hunden kom hit är det bra att vara utomhus. Du kan antingen ha hunden i lina eller i en trädgård med bra staket.

Lek gärna med hunden eller gå en promenad efter att du kallat på den. Om du går in med den direkt kommer den att associera “kom hit” med att det roliga är slut.

Planerar du att jaga med din hund? Det finns särskilda kommando till jakthund. Kommandot “stä” kan till exempel användas för att locka in en drivande jakthund. Det kallas också för stä-rop eller att “stäa” in hundarna.

10. Lär hunden “bra”

Din hund vet såklart inte automatiskt vad “bra” betyder. Men det brukar inte ta så lång tid att lista ut. Varje gång hunden gör som du vill belönar du med kommandot “bra”, gärna i kombination med godis och klappar.

Det är viktigt att du belönar önskat beteende med entusiasm. Hunden känner på sig när du blir extra glad över något. Om

Genom att lära hunden att “bra” är något positivt kan du förstärka den belönande känslan när den gör som du vill. Det låter också hunden få veta när den gjort något rätt.