Kan man klippa pudel själv? Javisst kan man det! Det går utmärkt att klippa pudeln själv med klippmaskin eller sax. Här hittar du instruktioner till fem trevliga pudelklippningar med sax eller klippmaskin. Du får också svar på några av de vanligaste frågorna om att klippa pudeln.
Hur klipper man en pudel?
Du klipper en pudel med sax eller klippmaskin. Det finns flera olika varianter av pudelklippningar och det kan vara bra att kolla på bilder för att få inspiration.
Sätt inte ribban för högt om det är första gången du ska klippa en pudel. Du kanske inte behöver ge dig på lejonklippning det första du gör.
Välj gärna en mindre ambitiös pudelklippning innan du har fått in vanan, till exempel kortklippt. Som alla pudelägare vet så växer pälsen ganska snabbt ut igen och då har du en ny chans att testa en rolig pudelfrisyr.
Om du är noga med att trimma pudeln regelbundet behöver du inte klippa den lika ofta. Genom att hålla pudelns päls vältrimmad kan du också förebygga att tovor uppstår.
Mycket av informationen i den här artikeln kan även tillämpas på andra raser med pudelns lockiga päls, till exempel lagotto ramognolo, goldendoodle och cavapoo.
Kan man klippa pudel själv?
Ja, det går utmärkt att både klippa och trimma pudeln själv. Eftersom pudeln har mycket päls som växer snabbt är bra att lära sig klippa den själv.
Om du klipper pudeln själv istället för att ta den till en hundfrisör sparar du pengar och får samtidigt möjlighet att komma din hund närmre. Många hundar ogillar att bli klippta och känner sig mer bekväma om det görs av husse eller matte.
Nedan följer en guide med instruktioner på hur du klipper pudeln själv steg för steg. Vi delar också med oss av bilder på vanliga pudelfrisyrer för inspiration!
5 pudelklippningar med bilder och instruktioner
Letar du efter inspiration till en pudelklippning? Då har du hittat helt rätt! Det finns mängder av roliga pudelfrisyrer att testa.
Du kanske vill att din pudel ska vara nerklippt, ha en klassisk lammklippning eller praktisk terrierklippning? Här finns något för alla pudelägare, vi delar med oss av härliga bilder på fem vanliga pudelklippningar.
1. Lejonklippning pudel
Lejonklippning av pudel innebär precis som namnet avslöjar, att du klipper din pudel så att den liknar ett litet lejon. Det är en avancerad klippning som kräver övning och erfarenhet.
En pudel med lejonklippning har lång päls på huvudet, bröstet och främre delen av överkroppen, likt en lejonman. Benen är delvis rakade, men har päls nertill. Svansen pryds av en pälsboll. Lejonklippning av pudel är vanligt på utställningar.
2. Kortklippt pudel
Den lättaste pudelklippningen är kortklipp pudel, det innebär att pudelns päls helt enkelt klipps kort. Om du ska klippa din pudel för första gånger är kortklippt den bästa pudelfrisyren att börja med.
Nerklippt pudel passar dig som inte planerar att ställa ut din pudel (inte just nu i alla fall), vill ha en smidig vardagsklippning som torkar snabbt och inte får så mycket tovor. Många pudelägare väljer att ha pudeln kortklippt på kroppen men lämna pälsen längre på huvudet.
3. Lammklippning pudel
Det är inte så svårt som det kanske ser ut att klippa lammklippning på pudel, eller . Precis som namnet antyder kommer den här frisyren få din pudel att likna ett lamm.
Pudelklippning innebär att pälsen på huvudet, benen och toppen av svansen lämnas lång. Resten av pälsen trimmas ner något, men inte för mycket. Pudeln ska ha en någorlunda jämn päls över hela kroppen, förutom på svansroten som rakas.
Pälsen runt pudelns ögon, nos, öron och tassar ska alltid trimmas, oavsett vilken pudelklippning du väljer.
4. Sportklippt pudel
Pudeln kan också vara sportklippt, vilket i stort sätt betyder att den är nerklippt, bort sett från huvud (mössan), öron, svans och nacke, där man sparat lite päls. Hur en sportklippt pudel ser ut kan variera beroende på hur mycket päls man väljer att spara.
Sportklippt pudel påminner lite om en lightversion av lammklippning, ett kortklippt litet lamm helt enkelt. Ett annat namn för sportklippt pudel är “nerklippt pudel med extra fluff”.
5. Terrierklippning pudel
Skillnaden mellan terrierklippning av pudel och lammklippning är att terrierklippning tillåter pudeln att ha kortklippta öron och svans.
Terrierklippning av pudel fungerar bra som vardagsfrisyr. Den kräver något mindre pälsvård än lammklippning och lejonklippning, men är samtidigt inte lika lättskött som en helt nerklippt pudel.
Vanliga frågor om att klippa pudel
Hur klipper man huvudet på en pudel?
Du kan klippa huvudet på pudeln med klippmaskin eller sax. Pudelns huvud behöver trimmas för att pälsen inte ska bli alltför lång, specfiellt runt ögonen.
Hur du väljer att klippa pudelns ansikte är en smaksak, det beror helt på vilken pudelklippning du vill efterlikna. Många väljer att spara en del av pälsen på pudelns huvud, ben och svans. Det går också bra att ha pudeln helt kortklippt, även i ansiktet.
Kan man klippa pudel med sax?
Om du ska klippa pudel för första gången kan det vara bra att först prova dig fram med en sax. När du känner dig bekväm med saxen kan du gå vidare till klippmaskninen. En sax fungerar bra för som ett komplement till klippmaskinen, till exempel för att trimma pudeln mellan klippningarna.
När du trimmar pudeln är det bäst att använda en böjd sax som gör frisyren mindre kantig. Du kan också använda en urtunningssax, eller effileringssax som det också kallas, för att tunna ut pudelns tjocka päls.
Vilken klippmaskin ska man använda till pudel?
Du kan använda de flesta klippmaskiner till pudeln, men det bästa är att köpa en ordentlig klippmaskin med utbytbara skär. Då kan du använda samma klippmaskin för att klippa hela pudeln, det vanligaste är att man använder en skär till pudelns kropp och en annan till tassar och nos.
En klippmaskin med två olika hastigheter underlättar om pudeln har tjock eller tovig päls, men det är inget måste. Det är värt att investera i en klippmaskin av bra kvalitet till pudeln eftersom du kommer att använda den ofta (troligen var 6-8 vecka). Kom ihåg att alltid kamma igenom och avlägsna smuts från pälsen innan du klipper pudeln med klippmaskinen.
Hur klipper man en pudelvalp?
Det går bra att klippa en pudelvalp själv, men först måste du förbereda valpen inför klippningen. Innan du klipper valpen behöver den få tid att vänja sig vid klippmaskinen.
Börja med att låta valpen lukta och nosa på den avstängda klippmaskinen. Därefter kan du starta den och låta valpen vänja sig vid ljudet, det kan vara lite läskigt i början. Innan du klipper pudelvalpen ska den också känna sig bevkäm med att du rufsar den i pälsen, tar på nosen, svansen, öronen och tassarna.
Eftersom valpen kommer behöva så stilla på ett bord medan den blir klippt behöver du öva på det också. Lär valpen att sitta, ligga och stå snällt på bordet.
Du kan klippa pudelvalpen i samma frisyr som den vuxna pudeln, det finns inga specifika valpklippningar för pudeln. Det lättaste är att klippa valpen kortklippt och det är också vad de flesta uppfödare rekommenderar om du är nybörjare på att klippa pudelvalp. Om du vill läsa mer om pudelns pälsvård rekommenderar vi att du kollar in svenska pudelklubben!
Hur ofta ska man klippa en pudel?
En pudel behöver klippas ungefär var 6-8 vecka, men behovet kan såklart variera. Ibland kan pudeln behöva klippas oftare, till exempel för att få bort envisa tovor eller för att underhålla en speciell pudelklippning.
Vad kostar det att klippa en pudel?
Priset för att klippa en pudel kan variera från 500-2000 kronor, det beror helt på vilken pudelfrisyr du vill ha, hur stor din hund är och vilken hundfrisör du går till. Du kan spara mycket pengar på att lära dig att klippa pudeln själv (och det är lättare än det ser ut!).
Måste man klippa en pudel?
Det är rekommenderat att klippa pudeln eftersom den tillhör en av de hundraser som inte fäller sin päls. På en oklippt pudel kommer pälsen att bli lång, tovig och kräva betydligt mer pälsvård. Det är extra viktigt att trimma pälsen i pudelns ansikte, runt ögon, nos och öron, för att undvika att den stör hunden.
Måste man föna en pudel?
Du måste inte föna din pudel efter tvätt, men det är bra att göra det. När du fönar pudeln blåser du bort lösa hårstrån, förebygger att tovor bildas i pälsen och minskar risken för hudbesvär hos hunden.