labrador

Labrador, eller labrador retriever som är rasens fullständiga namn, är en social, vänlig och livlig hund. Den älskar människor och kommer bra överens med barn, vilket gör den till den perfekta familjehunden. Men den populära rasen har även andra användningsområden, till exempel ledarhund, räddningshund och spårhund hos polisen. Här hittar du allt du behöver veta om labradoren.

Fakta om labrador retriever

Bakgrund

Vad är labrador för ras? Den populära labradoren (eller labrador retriever som är det fullständiga namnet på rasen) kommer ursprungligen från Kanada där den upptäcktes av engelsmän som tog rasen med sig tillbaka till England. I England avlade man fram den labrador retriever vi känner och älskar idag. 

Engelsmännen var i första hand imponerade av rasens talang för att simma, spåra och apportera. Labradoren blev snabbt en populär kompanjon vid småviltsjakt, där den användes för att hämta fåglar och andra djur som jägarna fällde. Rasen känns igen på sin svarta päls, men finns också i olika nyanser av gult och brunt. 

Även om labradoren är en förhållandevis frisk hundras kan den få problem med höfter, ögon och armbågar. Höftledsdysplasi är ärftligt, men problematiken kan förvärras om hunden är överviktig. Labradoren är känd för att ha stor aptit och löper därför en extra risk att bli överviktig, så håll ett öga på kosten. 

Användningsområde

Labradoren har god arbetsmoral, är mycket samarbetsvillig och lätt att lära upp. Många hundägare tävlar med sina labradorer i bruksgrenar som sök, spår, rapport och skydd.

Rasen är till sättet mycket lik golden retrievern, som har en liknande bakgrund. Idag används den bland annat som eftersökshund, ledarhund, räddningshund, narkotikahund och familjehund.

För att en labrador ska må bra behöver den stimuleras både mentalt och fysiskt. Låt den få komma ut på mycket promenader i naturen, där den kan leka av sig, jaga pinnar och kanske ta en simtur. Det kan gå bra att ha en labrador i lägenhet så länge du ser till att den får den aktivitet den behöver.

Hur är en labrador?

Det är svårt att inte tycka om labradoren, det här är en pigg, glad, social och mycket älskvärd hundras. Den är vänlig till naturen och har lätt för att lära sig nya saker. Labradoren kommer bra överens med både människor och andra hundar (den är mycket utåtriktad och älskar när det ringer på dörren). 

När ska man röntga höften på sin labrador?

Du kan röntga hundens höft först när den har vuxit klart, för en mellanstor hundras som labradoren brukar detta vara när den är cirka ett år gammal.

Hur länge lever labradoren?

En labrador lever i cirka 10-14 år, förutsatt att den får hålla sig frisk. 

Hur mycket motion behöver labradoren?

En fullvuxen labrador behöver i alla fall ett par timmars motion om dagen, men gärna mer om du har möjlighet att ge den det. Den älskar långpromenader i naturen (där den gärna springer fritt) och att få leka av sig.

Det är viktigt att komma ihåg att labradoren ursprungligen är en jakthund med stor arbetslust (även om den också kan trivas bra som trogen familjehund).

Om du funderar på att skaffa en labrador är det viktigt att du vet att den kräver en hel del stimulans. Detta betyder inte bara att den behöver fysisk motion, utan också att den behöver få mental träning.

Labradoren är framavlad för att arbeta, vilket gör att den har ett stort behov av att få känna sig meningsfull. Du kan ge din labrador meningsfulla uppgifter genom att använda den i jakt, låta den apportera efter pinnar, viltspåra, träna lydnad eller leka kurragömma (personsöka) i skogen. Huvudsaken är att hunden får både mental och fysisk aktivitet. 

Är labrador en bra första hund?

Ja, labradoren är en bra första hund. Rasen är social, vänlig och gör det mesta för att vara sin ägare till lags, vilket gör den till en bra nybörjarhund.

Men det är viktigt att veta att labradoren kräver mycket aktivitet, både fysiskt och mentalt. Dessutom älskar den människor och vill gärna följa med sin ägare överallt. Den tycker inte om att bli lämnad ensam under en längre tid. 

Är labradoren allergivänlig?

Nej, labrador räknas inte till de av allergivänliga hundraserna. Men det kan såklart variera beroende på vilken hund och vilken allergiker det gäller.

Allergier är individuella, så att du inte tål grannens labrador behöver inte betyda att du är allergisk mot alla labradorer. 

När fäller labradoren?

En labrador fäller året om (vissa i perioder och vissa hela tiden), den tillhör tyvärr inte en av de hundraser som fäller minst. Under perioderna när din labrador fäller mycket behöver du borsta den dagligen för att avlägsna gammal päls. 

Om du vill ha en hund som inte fäller kan labradoodle vara ett bra alternativ. Labradoodle är en allergivänlig korsning mellan labrador retriever och pudel.

Hur ofta ska man bada en labrador?

Du kan bada din labrador vid behov (när den blir smutsig), men det räcker ofta att duscha av den med vatten där den är smutsig. Labradoren har naturligt en fet och vattenavvisande päls (vatten ska rinna av den som på en gås).

Om din labrador blir riktigt smutsig kan du såklart bada den med schampo och allt, men känn inte att du behöver göra det alltför ofta.

Att bada en labrador 1-2 gånger per år kan räcka gott och väl (förutsatt att du duschar av den med vatten när den smutsat ner sig såklart). Det beror helt och hållet på vad just din hund har för behov. Labradorer älskar vatten och tar gärna chansen att bada sig själva genom en simtur eller två!

Labrador vs. golden retriever

Vad är egentligen skillnaden mellan labrador och golden retriever? Labradoren är något större än golden och de skiljer sig åt i pälsen, men utöver det är raserna mycket lika. Båda är genuint glad, positiva och livliga hundar – som kräver aktivitet både mentalt och fysiskt.

Båda raserna är i grunden framavlade jakthundar, vilket gör att de är duktiga på att apportera, spåra och simma. De kommer också mycket bra överens med de flesta människor som kommer i deras väg, vilket gör dem till förträffliga familjehundar.

Båda är mycket intelligenta, har stor arbetslust och skarpt fokus – men kan på samma gång vara flamsiga, lekfulla och älskar att jaga pinnar. Två charmiga raser som vunnit många hundmänniskors hjärtan!

När blir en labrador könsmogen?

Labradoren blir könsmogen när den är runt 6-15 månader. Större hundraser som labradoren blir könsmogna senare än mindre hundraser. 

När är en labrador fullvuxen?

En labrador är fullvuxen när den är cirka 12-15 månader gammal, men kan fortsätta växa tills den är två år. För större hundraser som labradoren tar det längre tid att bli fullvuxen än för mindre hundraser. 

När löper en labrador?

En labrador löper 1-2 gånger per år med 5-7 månaders mellanrum, som de flesta andra hundar. Labradortiken brukar vara 7-12 månader när hon löper för första gången, men det kan också hända senare än så.

Större hundar som labradoren löper i regel senare (första gången) än mindre hundar. Du kan läsa mer om hur länge hunden löper och hur tar hand om en löpande tik här. 

När ska man kastrera en labrador?

Det beror på om det är en hanhund eller tik. En labradortik kan kastreras när hon är 8-12 månader gammal. Hon ska gärna ha löpt en gång innan hon kastreras.

En hanhund kan kastreras från 4 månaders ålder, men det vanligaste är att man väntar tills hunden är 6 månader.

Vad kostar en labrador?

En labrador som valp kostar cirka 12 000-20 000 kronor. Men det varierar såklart beroende på uppfödare. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos labrador retrieverklubben.

Varför labrador?

  • En pigg, glad och social hund som älskar människor
  • Gillar att vara ute i naturen och hänger gärna med på långpromenader
  • Vänlig till naturen och gör inte en fluga förnär 
  • En intelligent hundras som är duktig på att spåra, apportera och snabbt lär sig nya tryck
  • Lydig och lojal – en hund som gör allt i sin makt för att vara husse eller matte till lags