Är du redo att välkomna en fyrbent vän i ditt liv? Det finns mycket att tänka på vid hundköp. I den här köpguiden delar vi med oss av tio avgörande faktorer att tänka på innan du skaffar hund. Du får bland annat veta vad det kostar att skaffa hund långsiktigt och vad det finns för för- och nackdelar.
Tips inför att köpa hund: 10 saker att tänka på vid hundköp
Har det blivit dags att skaffa hund? Här hittar du 10 avgörande faktorer att tänka på vid hundköp. Innan du bestämmer dig för att köpa hund är det viktigt att göra ordentlig research.
Du kanske funderar på om du ska köpa hund eller adoptera och vad det kostar att skaffa hund långsiktigt. Här delar vi med oss av användbara tips inför att skaffa hund i Sverige. Vi går också igenom för- och nackdelarna med att skaffa hund så att du kan avgöra om du verkligen är redo.
1. Hur skaffar man hund?
Du kan välja att köpa hund från en uppfödare, privatperson eller adoptera en hund via en organisation. Det vanligaste alternativet är att köpa hund från en uppfödare. Genom att välja en seriös uppfödare kan du vara säker på att hunden kommer från en hälsosam och trygg bakgrund.
Om du väljer att adoptera en hund från en organisation finns det ett flertal att välja mellan. Genom Fonus kan du till exempel adoptera hundar som blivit hemlösa efter att husse eller matte gått bort. Det är såklart extra meningsfullt att ge en hemlös hund en andra chans till ett kärleksfullt hem.
För de som föredrar att köpa hund från privatpersoner kan Blocket vara en plattform att utforska. Om du planerar att köpa hund på Blocket är det viktigt att säkerställa att hunden kommer från en trygg miljö och att alla nödvändiga hälsokontroller har genomförts.
2. Varför skaffa hund?
En av de största fördelarna med att ha hund är den oslagbara kärlek och vänskap som en hund kan ge. Hundar är kända för sin lojalitet och förmåga att skapa starka band med sina ägare. Det är en fantastisk känsla att komma hem till en hund som blir glad över att se dig!
Som hundägare har du ansvar för att se till att din hund har det bra. Hundar kräver regelbunden motion, utfodring och omvårdnad. Många påstår att det förlänger livet att ha en hund, både för att den bidrar med glädje och för att den kräver omsorg.
Det är nyttigt för alla människor att ha någon att ta hand om, vare sig det är ett djur eller en medmänniska. När du skaffar hund får du både en trogen följeslagare för livet, någon att ta hand om dagligen och en anledning att motionera regelbundet. Det är också känt att stresshormonet kortisol sänks när man klappar en hund.
En annan fördel med att skaffa hund är den sociala aspekten. Hundar kan vara fantastiska isbrytare och kan hjälpa till att skapa nya vänskapsband. Genom att promenera med din hund eller delta i hundrelaterade aktiviteter får du möjlighet att träffa andra hundägare och bygga relationer utifrån gemensamma intressen.
Bästa tiden att skaffa hund är när du har tillräckligt med tid och energi att ta hand om en hund. Det krävs också rätt ekonomiska förutsättningar och ett stabilt hem för att kunna välkomna en hund in i ditt liv. Hundar kräver tid, pengar och engagemang, så se till att du har vad som krävs innan du skaffar hund.
5 argument för att skaffa hund:
- En vän för livet som ger dig kärlek och sällskap
- Det höjer livskvaliten att ha någon att ta hand om
- Regelbunden motion genom hundpromenader
- Du blir mer social, både genom att interagera med din hund och andra hundägare
- Sänker stressnivåerna, vilket vi alla kan behöva
3. Varför inte skaffa hund?
Funderar du på om du ska skaffa hund eller inte? Som med allt annat finns det såklart både för- och nackdelar med att skaffa hund. En av nackdelarna med att skaffa hund är att det kommer att påverka din frihet och flexibilitet.
Du måste planera och organisera ditt liv runt hundens behov, till exempel ordna hundpassning när du är bortrest eller begränsa dina aktiviteter för att kunna ta med hunden. En hund kan göra det svårare för dig att vara spontan i vardagen, till exempel om du vill gå på bio, restaurang eller resa någonstans.
En annan nackdel att överväga är kostnaden för att skaffa hund. Utöver kostnaden för själva köpet eller adoptionen, kommer det att finnas kontinuerliga utgifter för foder, veterinärvård, försäkringar och nödvändig utrustningar. Är du ekonomiskt förberedd för att skaffa hund?
Innan du bestämmer dig för om du ska skaffa hund eller inte är det viktigt att reflektera över hur en hund skulle passa in i din livsstil. Rollen som hundägare kräver stort ansvar och engagemang.
Hundar behöver daglig motion, utfodring, träning och omvårdnad. Om du inte känner att du har tillräckligt med tid, tålamod eller intresse för att ta hand om en hund på lång sikt, kan det vara klokt att inte köpa en.
5 argument för att inte köpa hund:
- Inte redo för ansvaret – att skaffa hund kommer med ett stort ansvar. Du måste vara beredd att ge hunden daglig motion, utfodring, träning och omvårdnad. Det kräver tid, engagemang och disciplin.
- Livsstilsbegränsningar – en hund kan begränsa din frihet och flexibilitet. Du måste planera och organisera ditt liv runt hundens behov, vilket kan innebära att du måste avstå från spontana resor eller aktiviteter som inte är hundvänliga.
- Ekonomiska begränsningar – att skaffa hund innebär regelbundna kostnader för foder, veterinärvård, försäkringar och eventuell utrustning. Det kan vara en betydande ekonomisk börda, särskilt om du redan har en tight budget.
- Intresset är inte tillräckligt stort – om du skaffar hund trots att du inte har ett genuint intresse för hundar kan det leda till att du tröttnar snabbt. Hundar kräver mycket engagemang, tålamod och tid.
- Tidsbegränsningar – att skaffa hund kräver mycket av din tid. Om du har en hektisk livsstil, arbetar långa timmar eller har andra åtaganden som tar upp mycket tid, kan det vara svårt att ge hunden den uppmärksamhet och omvårdnad den behöver. Det kan leda till att hunden blir understimulerad och olycklig.
4. Vad kostar det att skaffa hund?
Det är viktigt att ha koll på hur mycket det kostar att skaffa hund långsiktigt. Kostnaden kommer att variera beroende på faktorer som hundens storlek, vilken hundras du väljer och om du adopterar, köper hund från uppfödare eller privatperson.
Enligt SKK kostar en hund cirka 35 000 kronor under första året, inklusive inköpspris, foder, vaccination och andra nödvändiga utgifter.
Kostnaden för att ha hund:
- Kostnaden för att köpa hund – priset för en hund varierar beroende på ras, ålder och varifrån du köper eller adopterar hunden. En hund kostar vanligen någonstans mellan 10 000-30 000 kronor.
- Grundläggande utrustning – du kommer behöva investera i hundutrustning som hundbädd, koppel, sele, matskålar, leksaker och en transportbur eller bilsele. Kostnaderna varierar beroende på kvalitet och märke.
- Veterinärvård – regelbunden veterinärvård är viktigt för att hålla din hund frisk. Det inkluderar vaccinationer, avmaskning och hälsokontroller. Dessutom kan kostnaderna för eventuella akuta sjukdomar eller skador tillkomma.
- Hundmat – kostnaderna för hundmat varierar beroende på hundens storlek, ras och individuella kostbehov.
- Hundträning – det är viktigt att investera tid och resurser i att träna hunden. De flesta hundägare lägger några tusenlappar på valpkurser och liknande under de första åren med hunden.
- Försäkring –du behöver skaffa en hundförsäkring för att täcka eventuella oväntade veterinärkostnader. Försäkringskostnaden varierar beroende på hundens ålder, ras och vilken typ av hundförsäkring du väljer.
5. Skaffa hund nummer två
Om du redan har en hund är det viktigt att överväga hur det skulle påverka dynamiken i hemet att skaffa en hund till. Det finns flera saker att tänka på innan du tar steget att skaffa hund nummer två.
För det första är det viktigt att överväga hur den befintliga hunden kommer att reagera på en ny familjemedlem. Introduktionen mellan hundarna bör ske på neutral mark och under övervakning för att säkerställa en positiv start på deras relation.
Vissa hundar accepterar snabbt en ny hundkamrat, medan andra kan vara mer territoriella eller dominanta.
Skaffa valp när man redan har hund
Hur gör man om man vill skaffa valp när man redan har hund? Om du överväger att skaffa valp när du redan har en äldre hund är det viktigt att tänka på att den äldre hunden kan behöva extra tid för anpassning.
Valpar är energiska och kräver mycket uppmärksamhet, vilket kan påverka den äldre hundens rutiner. Det kan vara en bra idé att ge den äldre hunden sin egen lugna plats i hemmet, där den kan dra sig tillbaka när den behöver tid för sig själv.
Skaffa hund när man har katt
Om man redan har en katt och funderar på att skaffa en hund, är det viktigt att försäkra sig om att både katten och hunden kommer överens. Vissa hundraser har en starkare jaktinstinkt än andra och kan vara mindre lämpliga för att dela hem med en katt.
Det är bäst att gradvis introducera hunden och katter för varandra under kontrollerade förhållanden. En positiv och gradvis introduktion kan hjälpa till att skapa en harmonisk relation mellan hunden och katten.
6. Skaffa hund när man jobbar
Om du jobbar eller studerar på heltid är det viktigt att fundera på hur du ska möta hundens behov av motion, sällskap och promenader under dagtid. Du behöver ha en plan för att säkerställa att hunden inte blir ensam under långa perioder.
Ska din hund vara på hunddagis, hos dagmatte eller har du kanske möjlighet att gå hem på lunchen för att ta ut den på promenad? Om du väljer att skaffa hund ensam blir det extra viktigt att ha någon som kan ta hand om hunden när du själv inte är hemma.
Det är såklart lite lättare att skaffa hund när man är två eller flera som delar på ansvaret. När du skaffar hund ensam är du själv fullt ansvarig för hunden, både när det kommer till att ta hand om den ekonomiskt och fysiskt.
Det kan vara en utmaning att skaffa hund när man jobbar, om man inte har tur att ha en arbetsgivare som tillåter hund på kontoret. Ibland kan det vara lättare att skaffa hund som student eftersom man inte alltid behöver vara på plats i skolan på heltid, men det varierar såklart också beroende på utbildning.