Är du orolig för att din hund är skendräktig? Eller hoppas du på valpar och vill veta om hunden är skendräktig eller faktiskt dräktig på riktigt? Vi reder ut de vanligaste symptomen på skendräktighet och ger tips på hur du tar hand om en skendräktig hund på bästa sätt.
Skendräktig hund – vanliga symptom
Varför och hur blir hunden skendräktig? Om tiken inte blir dräktig efter parning kan hon bli skendräktig, men det kan även hända en tik som inte har blivit parad. En skendräktig tik påverkas av hormoner som får henne att tro att hon har valpar i magen fast hon inte har det.
Ungefär 40 % av alla tikar blir någon gång skendräktiga. Även om det är ofarligt kan det såklart vara påfrestande, både för hunden och husse eller matte.
Vanliga tecken på att tiken är skendräktig är att hon ökar i vikt och får förstorade juver med mjölk i. Hennes humör kan också skifta så att hon blir aggressiv, nedstämd eller gnäller ovanligt mycket.
Vanliga symptom på att hunden är skendräktig:
- Går upp i vikt
- Förändrad aptit, vissa äter betydligt mer och andra tappar helt aptiten
- Nedstämdhet
- Gnäller mer än vanligt
- Omotiverad
- Orolig
- Rastlöshet
- Förstorade juver (ibland med mjölk i)
- Slickar sig på juvren för att stimulera mjölkproduktionen
- Bäddar och fixar ett litet bo där valparna (som hon tror finns i magen) ska bo
- Aggressivitet
- Blir extra fäst vid gosedjur eller andra föremål (skor kan också gå hem) och behandlar dem som valpar
- Flåsar och flämtar
- Frossa (skakar)
Hur länge är hunden skendräktig?
Hunden är oftast bara skendräktig i några veckor, absolut max två månader. Om din hund lider mycket av att vara skendräktig kan det vara skönt att veta att det åtminstone inte kommer pågå alltför länge, så håll ut!
Symptomen brukar uppstå cirka 1-2 månader efter löpperioden och pågår som längst lika länge som en normal dräktighet varar (det vill säga två månader). Vissa tikar blir skendräktiga efter så gott som varje löp och andra mer sällan. Det är viktigt att ha koll på när och hur länge hunden löper för att kunna identifiera eventuell skendräktighet.
Skendräktig eller dräktig hund?
En skendräktig tik kan ha samma yttre symptom som en dräktig hund. Därför kan det vara svårt att avgöra om det faktiskt är valpar på gång eller inte.
Om din tik har blivit parad under löpperioden och du är osäker på om hon är dräktig eller inte är det bäst att kontakta veterinären för ultraljud. Detta kan tidigast göras fyra veckor efter parningen.
Vad ska man göra när hunden är skendräktig?
Om din tik har en jobbig skendräktighet finns det några saker du kan göra för att lindra hennes symptom.
Tips på hur du tar hand om en skendräktig hund:
- Försöka undvika viktuppgång genom att inte ge mer mat trots att aptiten ökar
- Håll fast vid era vanliga rutiner och gå på promenader som ni brukar, även om det kan mötas med motvillighet
- Ta bort eventuella mjukisdjur och leksaker som kan användas som substitut för valpar
- Slickar tiken mycket på sina juver? Då kan det vara en bra idé att sätta en tratt på huvudet, eftersom mjölkproduktionen stimuleras när hon slickar
- Ge hunden extra mycket tid och försök distrahera från skendräktigheten. Lek, promenera och hitta på saker tillsammans!
- I värsta fall finns det receptbelagda mediciner för tikar som mår väldigt dåligt av att vara skendräktiga (men där finns dessvärre också bieffekter). Prata med din veterinär om du är orolig, för att se vad som passar bäst för just din hund.
- Om du inte planerar att ta valpar på din tik och hon lider mycket av skendräktighet kan kastrering vara en lösning. En kastrerad tik löper inte och kan inte bli skendräktig. Även här är det en bra idé att rådfråga veterinären.
Kan hunden bli sjuk av att vara skendräktig?
Skendräktighet är i sig ofarligt, men det finns en del sjukdomar som (om man har otur) kan uppkomma i samband med att hunden är skendräktig. Som hundägare till en tik är det framförallt viktigt att ha koll på symptomen för livmoderinflammation, mjölkstockning och juverinflammation.
Om din tik har mycket problem med skendräktighet kan det vara värt att kastrera henne. Priset för att kastrera en hund varierar beroende på faktorer som hundens ålder, kön och storlek.
Livmoderinflammation
Det luriga med livmoderinflammation är att det kan ge samma symptom som skendräktighet. Några tecken på livmoderinflammation är att hunden blir törstigare, urinerar mer, har diarre och flytningar.
Mjölkstockning
Det är vanligt att en skendräktig tik får mjölkproduktion och när inga valpar kommer för att dia blir mjölken kvar i juvren. Då kan mjölkstockning uppstå, vilket leder till svullna juver med knutor i. Om man har otur kan tiken också få feber i samband med mjölkstockning.
Du kan hjälpa till att lindra symptomen genom att lägga till exempel en varm vetekudde eller liknande på juvren. Om det inte försvinner är det viktigt att kontakta veterinären, eftersom mjölkstockning kan leda till juverinflammation.
Juverinflammation
När tiken inte blir av med mjölken i juvren kan bakterier komma in och skapa en inflammation. Tecken på juverinflammation är svullna, varma och röda juver. Tiken kan också drabbas av feber och minskad aptit.
Om din hund mår dåligt av att vara skendräktig eller om du misstänker någon annan problematik bör du såklart kontakta en veterinär.